Als er iets is waar bloggers goed in zijn is het mooie afbeeldingen zoeken, collages maken of filmpjes bewerken met muziek en special effects. Pinterest is daar No.1 source voor, maar mag dit allemaal wel zomaar wat wij doen? Het antwoord is heel simpel: nee. Doe je het wel, loop je kans aangeklaagd te worden en riskeer je boetes van duizenden euro's.

Waarom schijf ik deze post? Volgens mij hebben veel bloggers zoiets van, "iedereen doet het, zo'n vaart zal het niet lopen met auteursrecht en boetes." Dat kan het dus wel, je hoeft maar net de verkeerde te treffen. Zo is er iemand in mijn naaste omgeving die een website had met foto's waar niet duidelijk genoeg naar de auteur was verwezen. Deze persoon is aangeklaagd en heeft een boete opgelegd gekregen van bijna 10.000 euro. Niet zomaar iets dus. En misschien kennen jullie ook het voorbeeld van beautyblogger Michelle Phan, die wegens het gebruik van muziek in haar filmpjes werd aangeklaagd. Voor elk gebruikt liedje werd $150.000 geƫist, wat in totaal op een bedrag van $7.500.000 uitkwam. Ja je leest het goed.

Alleen als je aan bepaalde voorwaarden hebt voldaan of toestemming hebt van de oorspronkelijke auteur mag je afbeeldingen of teksten wel gebruiken. Net als veel andere bloggers, maak ik ook inspiratie posts met behulp van Pinterest. Ik probeer naar de auteur te verwijzen waar de foto's van zijn, maar dit is via Pinterest niet altijd even makkelijk te vinden. Echter, verwijzen naar een pinterestbord mag niet. 

Maar er zijn ook oplossingen voor als je wel een afbeelding wil gebruiken. Ik ben toevallig op de website van Charlotte's Law terecht gekomen, een Nederlandse zelfstandige informatierecht juriste. Ze deelt op haar site heel handige en duidelijke informatie over wat wel en niet mag bij bloggen en waar je op moet letten (ook verkoopt ze een boek en geeft ze cursussen voor bloggers). Zo deelt ze op haar website informatie over:
Ik raad jullie aan allemaal even je blog door te lopen en te kijken of je wel goed verwezen hebt met naamsvermelding en links naar de originele auteur. Alle belangrijke informatie vind je op de website van Charlotte's Law, echt een topsite. Ook al gebruiken duizenden bloggers zomaar afbeeldingen van het internet, dit mag niet en als je pech hebt kan je hier makkelijk voor aangeklaagd worden met extreem hoge boetes als gevolg. Mijn tip? Less is more, probeer alleen posts te maken met je eigen content en zo min mogelijk van internet te halen!

Text: Laura @ MIXT Photos: Laura @ MIXT 
  You can follow MIXT on Twitter, Instagram and Bloglovin'