Het verbaast me nog steeds wat een hype Marrakech op dit moment is op Instagram, er gaat geen dag voorbij of ik zie wel iemand die daar nu op vakantie is. Aan de andere kant is het ook weer niet gek; Marokko is een fantastisch land en Marrakech is echt een must visit.

Een maandje geleden, begin maart, ben ik met een vriendin voor een kleine week naar Marrakech geweest. Voor ons was het de eerste keer Marokko, ondanks de nodige waarschuwingen hebben wij ervaren dat het een vriendelijk land is met heerlijk eten, fijn weer en een mooie cultuur. Ik deel daarom graag met jullie mijn tips.



Vliegen, verblijf en eten


Wij hebben een ticket geboekt via TAP, een portugese vliegmaatschappij welke in maart voor ons het goedkoopste was. Trouwens een van de beste vliegmaatschappijen die ik tot nu toe heb gehad. Goede service en zelfs op een vlucht van 2u, we hadden een tussenstop in Portugal, kregen we ruim eten en drinken (waaronder ook wijn haha).

Om te verblijven in Marrakech raad ik een Riad aan. Dit zijn een soort bed&breakfast huisjes. Een Riad heeft vaak niet meer dan 5/6 kamers met een eigen badkamer/wc. Een riad staat ook bekend om de binnenplaats, met als je het luxer aanpakt een mooi zwembad! Op booking.com vind je een uitgebreid aanbod. Wij hadden een goedkopere Riad in Quartaire de La Kasbah. Een fijne plek om te zitten, niet zo druk en hectisch maar centraal genoeg om alles te kunnen lopen.

Qua eten was ons aangeraden niet op straat te eten maar alleen in restaurants. Ondanks dat is mijn vriendinnetje toch ziek geworden. Houd daar rekening mee, hoe voorzichtig je ook bent de kans op voedselvergiftiging is in Marrakech redelijk groot. Verder hoef je zeker niet bang te zijn, op straat kan je heerlijk vers fruit krijgen en andere lekkernijen. Ik zou vooral het vlees en vis gedeelte van de straat vermijden.



Kleding


Voordat we naar Marrakech gingen werden we gewaarschuwd, het is immers een moslim land, twee meiden alleen etc. Nou dat viel ons alles mee, ik moet zeggen dat wij ondanks het weer redelijk gekleed waren. We droegen geen hotpants of topjes. Hoewel, als je dit graag zou doen het ook geen probleem is. Genoeg toeristen die het wel deden. Wij vonden het echter niet nodig en iets respectvoller tegenover de cultuur en de oudere bevolking. Qua 'aandacht' van mannen maakt het verder ook niet uit. Ongeveer 80% van de Marokkaanse bevolking die overdag op straat loopt is man, dus je zal ongetwijfeld wat horen. Maar voor mij was dit niet anders dan op straat in Rotterdam. Ook is wat meer langere kleding en iets op je hoofd fijn voor het warme weer. Wij waren er begin maart en het was iedere dag 30 graden. Dan wil je graag de zon van je hoofd houden. Ik raad wel aan wat lichtere stoffen te dragen zoals katoen, zijde, linnen en wol (ja wol!).

Must do's


Jardin de Majorelle is zeker een aanrader, kleiner dan verwacht maar een verademing om te bezoeken in in het hectische Marrakech. Alle historische gebouwen, kost weinig geld en niet veel tijd maar mooi om gezien te hebben. Het fotomuseum! Entree is hier wel wat duurder. Hotel La Mamounia, luxe op ten top maar zeker een ervaring. Neem een Hamman en een massage! En trek zeker een dag uit om rond te dwalen in de souks.



Tips


- Fruit van de markten eten!
- Pinnen bij casino's en luxere hotels
- Zoveel mogelijk gaan lopen en verdwalen in de stad
- Altijd afdingen (50%)
- Vooraf prijs afspreken in de taxi
- Goede schoenen, je loopt veel in de stad
- Iets van een hoed of sjaal om je tegen de zon te beschermen
- Norrit ORS meenemen!
- Desinfectie voor je handen
- Frans woordenboekje
- Niet alles is voor geld, gewoon advies en tips van de bevolking aannemen
- Neem de tijd om op de marktjes met de bevolking te praten
- Houd wat ruimte in je koffer vrij voor leuke souvenirs