Zoals ik jullie in deze post vertelde, heb ik vorige maand de Olympus PEN E-pl7 uitgetest om te kijken hoe fijn deze compact camera werkt. Als blogger komt je natuurlijk op heel veel verschillende plekken: events, feestjes, diners, shows etc. en dan is het lang niet altijd handig om met je dslr camera rond te lopen. Wat ik tot nu toe wel heel vaak zie gebeuren. Logisch, want als je eenmaal geïnvesteerd hebt in een goede dslr camera, zullen de meeste ook niet nog eens veel willen uitgeven aan een kleinere versie. Maar is het als blogger dan wel nodig een dslr camera te kopen?

Deze vraag wil ik voor jullie; beginnende bloggers, of die op zoek zijn naar een compact camera beantwoorden. En ik zal jullie laten zien of de compacte PEN  E-pl7 voldoet aan de eisen die wij bloggers stellen aan foto's! Ik heb wat foto's gemaakt in de belangrijkste blogfoto categorieën: steden, lichte foto's, eten, outfits, feestjes, selfies, flat lays en beweging.

Cities

Allereerst steden: en dan kom ik ook meteen uit bij een erg leuke feature van de Olympus PEN. Namelijk de ART stand. Deze foto, vanuit de tram in Amsterdam, is gemaakt met één van de 14 ART standen. Zonder er ook maar iets aan de bewerken krijg je een creatief, speels effect wat de foto meteen wat extra's geeft. Zoals je op de eerste foto hierboven ziet, schiet je ook makkelijk lopend foto's. De meegeleverde lens (14-42mm) is uitgezoomd een fijne groothoek wat veel handiger is dan de 50mm1.4 waar de meeste bloggers mee fotograferen.

Light

Als er iets is wat bloggers graag willen: de foto's zo licht en wit mogelijk. Ja, ook dat kun je heel goed bereiken met de Olympus PEN. Uiteraard zit er een automatische stand op maar heel gemakkelijk kun je in de M stand de instellingen zelf aanpassen. Deze foto is gemaakt met een ISO van 1600 en je ziet dat de foto naast licht ook nog steeds scherp is zonder enige ruis of korrel.

Food

Food plaatjes, No1 op instagram waarschijnlijk. Zoals ik al vertelde heeft de meegeleverde kitlens een fijne groothoek waardoor je makkelijk, zonder op je stoel te hoeven gaan staan, even een foto van je mooie bord of kopje koffie kunt maken. Ook kan je hierdoor gemakkelijk een foto maken van iets wat je zelf vast hebt, waardoor je ook meteen de achtergrond blur krijgt. Iets wat bloggers ook erg belangrijk vinden en wat je nog beter kan zien bij het volgende topic.

Outfits

Dit is niet echt een fashionblog outfit, maar je kunt wel goed zien wat je met de Olympus PEN E-pl7 kunt bereiken met de kitlens 14-42mm F 3.5-5.6. De meeste bloggers vinden een blur achtergrond erg belangrijk, om diepte effect te creëren. Daarvoor wordt er vaak gekozen voor een lichtgevoelige lens 1.8 of 1.4. Ook ik ben van de lichtgevoelige lenzen; naast dat je inderdaad dat blur effect makkelijk kunt creëren vind ik het belangrijk dat je bij verschillende lichtomstandigheden nog steeds scherpe foto's kunt maken. Maar, ook met deze F 3.5-5.6 lens kun je al snel een blur achtergrond krijgen. Een trucje om dit effect te versterken is iets op de voorgrond bij je lens in beeld te houden, zoals je op de foto hieronder ziet. Ook hier ben ik weer heel enthousiast over de scherpte van de foto's!

Parties/events

Als blogger kan je natuurlijk niet ontbreken op feestje en events. Naast socializen, dansen, drinken en eten is het ook prettig als je nog eens makkelijk wat foto's kunt maken zonder dat er een grote dslr om je nek hangt. Zoals jullie in de vorige post gezien hebben is de PEN klein en elegant dus daar heb je geen last van. En het belangrijkste, ondanks dat er geen lichtgevoelige lens bij geleverd zit kom je met de M stand heel ver in moeilijke licht situaties. Deze foto hieronder is gemaakt in een hele kleine club (de River Island AW15 presentatie) met spots die constant van kleur veranderde en het was er ook nog eens donker. Toch kreeg ik het voor elkaar met de PEN een scherpe foto te maken met fijne kleuren. De kleuren op de foto hieronder zijn namelijk niet nabewerkt.

Selfies

Ook selfies mogen natuurlijk niet ontbreken op je blog. En dat gaat heel gemakkelijk met de PEN. Deze compact camera heeft namelijk een uitklapbaar schermpje die je in verschillende standen kan draaien, ook naar je toe waardoor je jezelf kunt zien als je een selfie maakt! En met de ingebouwde wifi functie heb je deze foto binnen 1sec op je instagram gezet. 

From where I stand / Flat lays

Niet alleen is het uitklapbare schermpje handig voor selfies, ook voor de flat lays is deze ideaal. Gemakkelijk kun je "from where I stand" foto's maken en flat lays zonder moeilijke houdingen aan te nemen. Door het scherm wat je kunt draaien kun je precies zien wat en hoe je het op de foto zet.

Movement

Wat ik vaak voorbij zie komen is onscherpe foto's op blogs. Zonde! De 50mm 1.4 waar veel bloggers mee fotograferen staat dan ook wel bekend om zijn dreamy sfeer, een beetje wazig effect, maar toch zie je vaak dat er bewegingsonscherpte in de foto's zit. Met de PEN kun je heel gemakkelijk met een beetje instellen een beweging vastleggen. Mijn vriendinnetje Sophie was hier heel hard rondjes aan het draaien en met 1/250 is deze scherpe foto eruit gekomen! Ook de tweede foto die ik heb gemaakt vanaf de fiets (ik zat achterop) is er vlijmscherp uitgekomen.

Conclusion


En dan natuurlijk het belangrijkste: is het als blogger dan wel nodig een dslr camera te kopen?
Ben je een blogger die gericht is op het delen van al je bezigheden, waar je komt, feestjes, events etc. en het geven van dagelijkse updates, dan zou ik geen dslr camera aanschaffen maar zeker voor de Olympus PEN gaan. De kwaliteit die de PEN levert is hoog en daarnaast zijn er erg leuke features zoals de ART standen. Ook is het draaibare scherm onmisbaar en doordat hij zo klein en elegant is kun je gemakkelijk foto's maken en hangt hij niet in de weg als je dat niet doet. Ook heb je binnen mum van tijd je foto's op je socials gezet door de ingebouwde wifi functie.

 Daarnaast zijn er ook verschillende lenzen verkrijgbaar. Deze foto's zijn gemaakt met de kitlens, maar je kunt ook bijvoorbeeld lichtgevoelige lenzen en een fisheye aanschaffen. Dus heb je het idee dat je met de kitlens uitgespeeld bent en je kwaliteit nog een stapje omhoog wil brengen, dan is die mogelijkheid er.

Ben je een blogger die echt gericht is op hoge kwaliteit afbeeldingen en meer op fotografie, waar ik zelf ook op gericht ben: dan zou ik gaan voor een dslr camera en daarnaast de PEN. Zelf fotografeer ik met de Canon 70d en sigma lens 18-35mm 1.8 + canon lens 50mm 1.4. Ik zou hier simpelweg niet zonder kunnen en daarnaast gebruik ik deze camera ook voor niet blog gerelateerde opdrachten. Echter, deze meenemen naar feestjes is voor mij geen optie. Daarvoor zou ik dan voor de PEN gaan. Aangezien ik een compact camera zou willen die kwaliteit levert en dat is wat de PEN doet. Echter, zelf vind ik dan wel de prijs van de PEN voor een camera erbij, namelijk €599, te hoog liggen wat dan weer jammer is.

Text: Laura @ MIXT Photos: Laura @ MIXT You can follow MIXT on Twitter, Instagram and Bloglovin'