Vandaag een post in teken van #FURFREEFRIDAY bekend met deze hashtag? Waarschijnlijk niet en daarom vandaag een pro fake fur post! Wat ik met deze post wil bereiken; je bewust maken van waar bont vandaan komt, wat erachter zit en dat het anders kan. Waarschijnlijk weet je wel van de verschrikkelijke bontindustrie; je hebt eens wat op facebook voorbij zien komen of op internet gezien. Toch is het iets waar je, ook ik, niet dagelijks mee bezig bent, vandaar deze wake up call.

Gister deelde ik al een post op facebook en twitter als opwarming. Ik ben geen bontactivist, maar ik vind het belangrijk dat mensen nadenken over waar hun kleding vandaan komt en hoe het gemaakt wordt. Uiteindelijk kunnen echte veranderingen in de kledingindustrie alleen plaatsvinden vanuit de consument. In veel gevallen is het in de kledingindustrie slecht geregeld; denk aan milieuvervuiling, kinderarbeid en bij de bontproductie hebben we te maken met afschuwelijk dierenleed.

Helaas kiezen veel mensen nog steeds voor echt bont, zonder te weten op wat voor verschrikkelijke manier dit verkregen wordt. Zo zie je nu het weer kouder is veel bontkragen aan winterjassen. Mooi, maar hier zit een heel onaangename industrie achter en dat is dan nog zacht uitgedrukt. Ik heb ervoor gekozen hier geen schokkende beelden en filmpjes neer te zetten. Iedereen is vrij deze zelf te bekijken. 



Bontvoordieren.nl geeft veel informatie over de bontindustrie en ontwikkelingen op dit gebied. Zo heeft afgelopen week retailer Bestseller de internationale bontvrijverklaring van de Fur Free Alliance getekend. Hier vallen kledingmerken onder als Vila, Vero Moda en Only. Super nieuws en leuk om te weten toch? Helaas komt er ook minder leuk nieuws voorbij op bontvoordieren.nl, nogmaals iedereen is vrij dit zelf te lezen of te bekijken. 

Ik als fashionliefhebber kan begrijpen dat mensen verliefd worden op een bontjas. Het is ook mooi. Veel mensen hebben dan ook een verkeerd beeld van fake fur; dof, stug en een beetje vies uitziend materiaal. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel fake fur items te verkrijgen, bv van het Australische merk Unreal Fur, die haast niet van echt te onderscheiden zijn.

“You cannot fake chic, but you can be chic and fake fur.” - Karl Lagerfeld 



Deze hogere kwaliteit fake fur kost dan misschien wat meer dan normaal fake fur, maar dan investeer je in een mooi product in de wetenschap dat daar geen verschrikkelijk dierenleed aan vooraf is gegaan. Lijkt mij een mooie investering.







Text: Laura @ MIXT Photos: Laura @ MIXT 
  You can follow MIXT on Twitter, Instagram and Bloglovin'